De site van CIV Water gebruikt cookies. 

X

Mbo-traineeship vakman Water

‘Het vinden van mbo’ers met een technische achtergrond wordt steeds lastiger’

Deze uitspraak is de laatste jaren steeds vaker te horen bij organisaties. De technische mbo’ers die er zijn stromen door naar het hbo of vinden een vaste baan buiten de watersector.

Voor de Waterbedrijven en Waterschappen in het noorden van het land ligt er dan ook een behoorlijke uitdaging in het aantrekken en behouden van technische jongeren. Met de uitstroom van de oudere generatie neemt de druk op het werven van deze jongeren toe.

Traineeship als instrument

CIV Water ontwikkelde hiertoe een instrument om de technische jongeren te binden en te boeien voor watergerelateerde bedrijven. In een twee jaar durend programma krijgen mbo-jongeren met technische affiniteit, intensieve inhoudelijke training van docenten die verbonden zijn aan CIV Water.

De mbo-trainees werken in twee jaar tijd bij verschillende water gerelateerde bedrijven. Ze komen als trainee ‘vakman Water’ in dienst bij één van de bedrijven, maar zullen in die periode rouleren bij andere bedrijven. Hierdoor maken ze kennis met de verschillende processen van deze bedrijven.

Van de vijf werkdagen, worden twee dagen besteed aan scholing en groepsopdrachten.

Volledig maatwerk

De opleiding is maatwerk en wordt bepaald door de deelnemende organisaties. De ideale groepsgrootte is 12 deelnemers.

De talenten volgen een intensief leer-ontwikkelprogramma en volgen één dag per week college. Voor aanvang bepalen de deelnemende organisaties waar de behoefte ligt qua mbo-vakgebieden.

Tijdsinspanning

Traineeprogramma duurt 2 jaar.

Doel

Jongeren en zij-instromers enthousiasmeren en te binden in de watersector via een traineeship. De mbo-trainee maakt kennis met verschillende dimensies van water.

Kosten

De kostenindicatie is € 40.000,- per jaar per trainee. Dit is inclusief werving en selectie, salaris- en loonkosten, opleiding, coaching en begeleiding.