De site van CIV Water gebruikt cookies. 

X

Wendbaar Vakmanschap - Helmuth Lenting

Helmuth Lenting is Specialist Coördinator Reststromen bij Vitens.

“Wendbaar Vakmanschap” is meegaan in ontwikkelingen van je bedrijf. Stilstaan is achteruitgang. Je moet alert blijven op de veranderingen binnen het bedrijf en daarop proberen aan te haken. Je moet vooruit willen. Zorg dat je klaar bent voor de toekomst. Volg opleidingen in de richting die je leuk vind er die ertoe doen. Kijk ook wat veranderingen binnen en buiten je bedrijf voor je functie betekenen. Dat betekent dat je vakmanschap ook veranderd. Je moet mee met die verandering.”

“Je moet als wendbaar vakman blijven leren. Door opleidingen te blijven volgen kom je steeds weer een stapje dichter bij je gewenste einddoel. Een uitdagende functie die je leuk vind. Doordat je blijft leren hou je in beslissingen ook rekening met de impact voor uitvoerende collega’s op de werkvloer. Ik ben begonnen op de werkvloer en ik zit nu op een positie waarin ik mag meedenken over strategische doelen. Het voordeel van deze groei is dat als ik iets moet beslissen, ik weet ik wat voor impact dit heeft op de werkvloer.”

“Wendbaar Vakmanschap” is ook een manier van verbinden van het oude vakmanschap en het nieuwe wat meer data gestuurde vakmanschap van de nieuwe instromers. Deze nieuwe instromers komen goed opgeleid binnen maar moeten gevoed worden door het oude vakmanschap. Alles wat we doen hebben we doen we met een reden en hebben we over nagedacht, maar een andere kijk  op zaken door nieuwe jonge instroom is een must.

“Wendbaar Vakmanschap wil tevens zeggen; mee of het liefst vooruit je in vakgebied. En voor mij is dat op het moment Circulair Spannenburg en de veranderingen in de markt. Ik probeer innovatief te zijn en na te denken over de nabije toekomst. Hoe kunnen we een productielocatie zo ontwerpen dat onze reststromen hoogwaardig en Circulair kunnen worden afgezet. Dan is het een mooie denkrichting, dan verrassen veranderingen ons niet.”

“Daarnaast denk ik ook bij alle processen; waarom doen we dit? En als je weet waarom we dingen doen, moeten of kunnen we ze dan ook optimaliseren? En als processen veranderen, wat gebeurt er dan? Omdat ik zelf alle takken van sport heb doorlopen denk ik automatisch; kan het ook? Waarom doen we het dan eigenlijk niet? Als ik het antwoord daarop niet weet, dan vraag ik het aan iemand anders. En als een proces niet goed loopt, dan moet je kunnen bijsturen. Dat is voor mij Wendbaar Vakmanschap.”

“Ik vind mezelf wendbaar, ik sta open voor nieuwe dingen. Ik probeer zoveel mogelijk nieuwe innovatieve dingen. Dan moet je wel wendbaar zijn. Het speelveld verandert voor mij constant. Je moet continue alert zijn. Nieuwe dingen waarvan je denkt die goed gaan en achteraf mislukken, daar moet je weer op anticiperen en wat nieuws bedenken. Soms heb je financiële of technische input nodig en soms beide. Je moet continu anticiperen op veranderingen dus daarin leer je snel wendbaar in te zijn. “

“Maar “Wendbaar Vakmanschap”  is ook weten waar je grenzen liggen en waar je passie ligt. Zoek deze en je blijft lang een Wendbaar vakman!”