De site van CIV Water gebruikt cookies. 

X

Asset Management bij Waterschap Noorderzijlvest

29 maart 2022

Van onze docent Reinout Groot

Na enig oponthoud vanwege coronamaatregelen is de cursus ‘Asset Management’ nu echt gestart bij Waterschap Noorderzijlvest. Ongeveer 185 mensen van de buitendienst krijgen een cursus aangeboden van twee ochtenden of twee middagen om ze op de hoogte te brengen van asset management. Dit gebeurt in groepen van ongeveer 15 personen.

Wat is asset management?
Asset management gaat in grote lijnen over het beheer van ‘assets’, spullen van waarde.
Waar vroeger bij de waterschappen vooral naar kosten werd gekeken, wil men nu veel meer kijken naar de relatie tussen kosten, productie en risico’s. Hoeveel risico kunnen we nemen om de kosten omlaag te krijgen of andersom; als we ergens minder geld aan uitgeven, wat zijn dan de risico’s?

Deelnemers zijn over het algemeen positief dat ze nu worden ‘meegenomen’ in de beslissingen van het bestuur. Het blijkt dat een aantal deelnemers al onbewust bekwaam is als het gaat om het beperken van kosten en het afwegen van risico’s.

De cursus
In de cursus wordt duidelijk gemaakt dat asset management alleen werkt als iedereen ervan doordrongen is dat asset management belangrijk is en ook dat iedereen daar zijn rol/verantwoordelijkheid in neemt. Hierbij zijn de medewerkers van de buitendienst vooral de ogen en oren in het veld. Zij hebben de gebiedskennis en praktijkervaring om aan te geven wat kan en niet kan.

De cursus wordt verzorgd door CIV Water, in nauw overleg met het waterschap. Kenniswerkers van het waterschap helpen mee als het gaat om verschillende disciplines. De eerste sessie gaat over; wat is asset management, hoe krijgen we de gegevens op orde, wat zijn de risico’s en programmering. In de tweede sessie krijgen de deelnemers een aantal vragen en casussen voorgelegd.

Aan het eind van de cursus wordt niet de vraag gesteld ‘Wat er is geleerd?’ maar vooral de vraag ‘Wat ga je ermee doen, hoe ga je ernaar handelen?’

« Nieuwsoverzicht