De site van CIV Water gebruikt cookies. 

X

De internationale projectweken Water zijn van start!

27 september 2021

Van 27 september tot en met 8 oktober vinden de internationale projectweken van Water plaats in Leeuwarden. Studenten en docenten uit de watersector gaan zich bezighouden met verschillende vormen van onderwijs op het gebied van water.  

Op maandag introduceerde Leo Groendijk, docent Watertechnologie aan Hogeschool Van Hall Larenstein, het project en de evenementen bij de studenten. Toen hem werd gevraagd naar zijn gedachten over de Waterweken zei hij: "Ik vind het een leuke kans om een van de docenten te zijn in het programma en we zijn blij dat de groep hier is. Het is de eerste versie van deze cursus. We hebben de laatste acht jaar enige ervaring opgedaan met Nederlandse groepen van beroepsopleidingscentra uit Nederland, maar dit is de eerste keer dat we een groep internationale studenten hebben voor deze projectweek. Ik ben erg benieuwd, en we zijn er klaar voor na twee jaar van voorbereidingen. Het is jammer dat we vorig jaar niet konden beginnen, maar daar is een reden voor, zoals we allemaal weten." Leo verklaarde ook dat hij graag van de studenten wilde leren hoe hun landen met water omgaan.

De projectweek is een evenement voor studenten en docenten uit Tsjechië, Letland, Malta en Nederland. De internationale studenten werken samen met Nederlandse mbo-studenten van MBO Life Sciences in Leeuwarden om een eigen waterzuiveringssysteem te maken op Kameleon eiland in Terherne. Naast de klassikale en praktische lessen in het laboratorium van het Water Application Center staan er ook excursies naar verschillende bezienswaardigheden op de agenda; bijvoorbeeld naar het stoomgemaal "het Woudagemaal" in Lemmer.

Kennisuitwisseling

Gedurende deze twee weken leren de studenten over waterecologie, waterverontreiniging, het testen van de waterkwaliteit, waterzuivering, wet- en regelgeving. Parallel aan de Waterweken komen de projectpartners bij elkaar om een vervolg op het project te bespreken. Een Erasmus+ subsidie draagt bij aan de financiering van dit project.

De projectweek in Leeuwarden wordt georganiseerd door het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water (CIV Water) en is onderdeel van het internationale project "Platform of Vocational Excellence Water" PoVE Water. Het is de eerste van verschillende uitwisselingen tussen de partnerlanden. PoVE Water wil studenten en docenten motiveren om kennis met elkaar te delen, over landsgrenzen heen te kijken en de watersector weer sexy te maken. Learning Hub Fryslan is als regionale partner ook betrokken bij deze projectweek.

PoVE Water is een project voor mbo-studenten in de watersector in Europa dat kijkt naar verschillende Sustainable Development Goals, waaronder SDG 4: Kwaliteitsonderwijs, SDG 6: Schoon water en sanitaire voorzieningen, en SDG 17: Partnerschappen voor de doelen.

« Nieuwsoverzicht