De relatie tussen een tattoo en de waterweken

03-11-2022

Dat PoVE Water prima in staat is twee weken lang studenten uit Letland, Tsjechië, Malta en Nederland te boeien op het gebied van water, duidelijk gebleken tijdens de internationale water weken. Van bedrijfsbezoeken bij waterzuiveringsinstallaties en de frietenfabriek tot labtesten en het uitvoeren van eigen experimenten. Maar naast inhoudelijk stof en kennis, draait het nog om meer: elkaar en elkaars culturen beter te leren kennen.

Stemming kweken

Tijdens een project als deze, is het altijd spannend hoe de mensen uit de verschillende landen met elkaar omgaan en samenwerken. Taal kan een barrière zijn en voor de studenten uit het ene land was dit lastiger dan het andere land. Gelukkig ging de omgang met elkaar vanaf het begin goed, al waren sommige cultuurverschillen snel te herkennen.

Dit kwam goed naar voren bij één van de opdrachten; met jouw groep je eigen volkslied zingen. Hier was te zien dat Nederlanders vaak “aanwezig” zijn, maar bij het zingen van het Nederlandse lied kwamen de woorden niet zo gemakkelijk. Het tegenovergestelde bleek bij de studenten uit Letland; rustiger en iets meer op de achtergrond, maar tijdens het spelen van het volkslied, stonden ze met trots op en zongen ze uit volle borst mee.

Natte voeten

Een favoriet onder de activiteiten was het bezoek aan het Kameleondorp en het prachtige eiland midden in de natuur. Genietend van het zonnige weer, werden allerlei proefjes met water gedaan. Daarnaast was er ook ruimte voor wat speelse activiteiten zoals een rondvaart over de Terhenster poelen en touwslingeren. Maar niet iedereen hield het droog en kwam met een nat pak aan op de overkant. Ook de gitaar kwam tevoorschijn en werden de keeltjes geschraapt om met z’n allen met bekende nummers mee te zingen.

Eeuwig aandenken

Iedereen kijkt terug op een paar prachtige weken waarbij het bedrijfsleven, de scholen, docenten en studenten uit verschillende landen met elkaar in contact zijn gebracht. “Ik heb hier speciale herinneringen gemaakt die ik mee terug neem naar huis en graag deel met mijn vrienden daar” vertelt Alexandra Kergalve uit Letland. Een paar van de studenten vonden het zo’n bijzondere week, dat ze een tattoo hebben laten zetten zodat zij deze nooit weer zullen vergeten.

CIV Water
CIV Water