Drek en de Hûnekop

17-04-2023

Cursus waterkwantiteit Wetterskip Fryslan

Door onze docent Alie de Boer

Op 5 april gingen de deelnemers van de cursus Waterkwantiteit naar Jubbega en omgeving om te luisteren en te kijken naar de uitvoering van een groot baggerproject. Bij dit baggerproject wordt vanaf begin december 2022 de Skoatterlânske Kompanjonsfeart bij Jubbega over een totale lengte van 7,5 kilometer gebaggerd voor een betere wateraan- en afvoer.

Totaal wordt er ongeveer 20.000 kubieke meter bagger uit de vaart gehaald. Deels wordt het afgevoerd. Voor het grootste deel wordt het tijdelijk (twee jaar) opgeslagen op, in een speciaal ingericht, weilanddepot.

Baggerwerk

CIV Water

We hebben zowel bij het depot als bij het baggeren gekeken. De baggerzuiger werkt als een soort stofzuiger die de bagger van de bodem verwijderd. Het baggerschip heeft als toepasselijke naam ‘Dreksûger 1’, een mooie titel voor een nieuw lied voor de Hûnekop misschien?

Waterkwantiteit

Na een succesvolle afronding van de cursus Waterkwantiteit in juni 2022 zijn we in januari 2023 gestart met een frisse groep deelnemers met weer een nieuwe cursus.

Het is niet meer alleen een cursus die gegeven wordt aan beginnende rayonbeheerders, maar ook aan werknemers die werken bij een andere vakgroep en belangstelling hebben voor de functie van rayonbeheerder. Dit is ook één van de redenen waarom er aan de cursus zogenaamde buddydagen zijn toegevoegd. Op die dag lopen de deelnemers mee met een rayonbeheerder. Doel is betere koppeling te krijgen tussen de theorie uit de lessen en de praktijk (het werken als rayonbeheerder). Daarnaast krijg je als deelnemer inzicht in wat werken als rayonbeheerder inhoudt.