Nationale projectweek Water 2023

13-06-2023

Nationale projectweek Water 2023

Ook dit jaar hebben we weer een nationale projectweek Water georganiseerd. Deze week staat in teken om studenten van verschillende ROC’s kennis te laten maken met (afval)water. Wat gebeurt er met het water als we bijvoorbeeld het toilet doorspoelen? Hoe wordt het water gezuiverd voordat we het mogen lozen en welke regels zijn hieraan verbonden? Naast een deel theorie, is er uiteraard ook veel praktijk, waaronder het bouwen van een eigen waterzuivering in het klein!

Maandag

CIV Water

De projectweek ging maandag 22 mei van start met deze keer een groep van 14 studenten van Noorderpoort uit Delfzijl en 6 van het Deltion College uit Zwolle. Na het feestelijke ontvangst met echte Friese oranjekoek kregen de studenten de eerste dag theorie en een interessante workshop hoe ze met behulp van Arduino, een logisch programma kunnen maken dat een afvalwaterzuiveringssysteem aanvoert. Later deze week gebruikten ze dit programma bij hun eigen mini-waterzuivering.

Dinsdag

CIV Water

Dinsdag stond het Kameleoneiland in Terherne op het programma en scheen gelukkig het zonnetje. Op het Kameleoneiland is een eigen waterzuivering aangelegd, dus dit paste helemaal in het thema van deze week. Met de boot gingen ze naar het eiland. Op het eiland mochten ze eerst zelf de lunch klaarmaken op open vuur, waarna een aantal watermetingen en andere leuke activiteiten volgden.

Woensdag

CIV Water

Woensdag zijn we de dag begonnen met een terugkoppeling naar het Kameleoneiland, waarna de studenten ‘s middags zelf konden beginnen met het bouwen van hun eigen mini-waterzuivering in het Waterapplicatiecentrum (WAC).

Donderdag

CIV Water

Op donderdag hadden we een interessante excursie naar de RWZI in Grou. Hier konden de studenten een kijkje nemen hoe het afvalwater in het groot gezuiverd wordt. Leuk aan de RWZI in Grou is dat ze daar ook een zogeheten Aqualân hebben. Dit is een waterharmonica die bestaat uit meerdere achtereen geplaatste vijvers die ervoor zorgen dat het water verder gezuiverd wordt door middel van o.a. watervlooien. ‘s Middags zijn de studenten in het WAC verder gegaan met het doen van analyses bij hun eigen mini-waterzuiveringsinstallatie.

Vrijdag

CIV Water

Vrijdag, alweer de laatste dag, stond in het teken van de eindpresentaties. De studenten mochten hun bevindingen en hun analyses presenteren. Na een aantal kritische vragen van de jury, kregen ze allemaal een mooi certificaat uitgereikt. Hierna volgde ter afsluiting nog een lekkere lunch, waarna iedereen weer thuis bij kon komen van wederom een ontzettend geslaagde week!