Studenten en docenten bezoeken Letland voor de Winter Water Week

23-01-2025

Winter Water Week: Focus op vakmanschap in de watersector

Het PoVE Water project biedt partners training in het bereiken van vakmanschap in de watersector. Tijdens de Winter Water Week werd een parallel programma georganiseerd voor zowel studenten als docenten. Dit zorgde ervoor dat studenten praktijkervaring konden opdoen met uitdagingen in de watersector, terwijl docenten kennis konden maken met vernieuwende onderwijsmethodes binnen dit vakgebied. De docententraining in Olaine laat zien hoe Riga Technical University Olaine, College of Technology vakmanschap integreert in het onderwijs en zo huidige en toekomstige professionals voorbereidt op de watersector.

Belangrijkste leerdoelen:

Het programma voor studenten was gericht op het ontwikkelen van een goed begrip van waterprocessen, afvalwaterzuivering, biochemie, waterkwaliteitsanalyses en basisprogrammeren met bijvoorbeeld Python. Daarnaast deden de studenten ervaring op met presenteren in een internationale context. Voor docenten lag de nadruk op het verdiepen van hun inzicht in vakmanschap, zoals dat is georganiseerd in Olaine, het belang van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid (de zogenaamde triple helix) en het opdoen van kennis over afvalwaterbehandeling en de infrastructuur van Riga Technical University Olaine College of Technology.

Docent Simon Feersma Hoekstra van Aeres mbo Leeuwarden deelt zijn ervaringen over deze week:

Eén van de doelen van CIV Water is om mbo-scholen in Europa met elkaar te verbinden. Al deze scholen houden zich natuurlijk bezig met water. Studenten uit Letland, Estland, Tsjechië, Malta en Nederland krijgen zo de kans om bij elkaar over de vloer te komen. Tsjechië en Nederland hebben dit al een aantal keer georganiseerd en dit jaar besloot Letland dat zij het ook wel aandurfden.

Er werd een programma samengesteld dat perfect aansloot bij de afdeling Laboratoriumtechniek van Firda. Drie eerstejaars studenten en één tweedejaars student waren de gelukkigen die mee mochten. Tijdens de week kwamen microbiologische en chemische proeven aan bod, werd een RWZI bezocht en gaf een gastspreker een presentatie over watermanagement.

Maar natuurlijk beleven de studenten meer dan alleen het inhoudelijke programma. Alles gaat in het Engels, sommigen vliegen voor het eerst, ze worden met sneeuw ingezeept, maken ritjes in een oude tram, beklimmen hoge torens en… ze eten andere dingen.

De “jeugd van tegenwoordig” wil alleen maar patat, pizza en hamburgers eten, met cola erbij… toch? Als begeleiders hebben we geprobeerd dit patroon te doorbreken en hen te motiveren om iets traditioneels Lets te proberen. Denk bijvoorbeeld aan erwten in een saus met spek, geserveerd in een soort roggebrood. Ook waren er gerechten zoals donker knoflookbrood of het onderste deel van een varkenspoot met zuurkool. Het waren zeker bijzondere smaken, maar…

Op de terugreis vroegen we de studenten: “Wat nemen jullie mee van deze reis?” Ze vertelden niet alleen dat ze op school hadden geleerd over bepalingen in water en over algemene zaken van het land, maar ook dat ze voortaan eerder bereid zijn om iets nieuws te proberen te eten!