Er werd een programma samengesteld dat perfect aansloot bij de afdeling Laboratoriumtechniek van Firda. Drie eerstejaars studenten en één tweedejaars student waren de gelukkigen die mee mochten. Tijdens de week kwamen microbiologische en chemische proeven aan bod, werd een RWZI bezocht en gaf een gastspreker een presentatie over watermanagement.
Maar natuurlijk beleven de studenten meer dan alleen het inhoudelijke programma. Alles gaat in het Engels, sommigen vliegen voor het eerst, ze worden met sneeuw ingezeept, maken ritjes in een oude tram, beklimmen hoge torens en… ze eten andere dingen.
De “jeugd van tegenwoordig” wil alleen maar patat, pizza en hamburgers eten, met cola erbij… toch? Als begeleiders hebben we geprobeerd dit patroon te doorbreken en hen te motiveren om iets traditioneels Lets te proberen. Denk bijvoorbeeld aan erwten in een saus met spek, geserveerd in een soort roggebrood. Ook waren er gerechten zoals donker knoflookbrood of het onderste deel van een varkenspoot met zuurkool. Het waren zeker bijzondere smaken, maar…
Op de terugreis vroegen we de studenten: “Wat nemen jullie mee van deze reis?” Ze vertelden niet alleen dat ze op school hadden geleerd over bepalingen in water en over algemene zaken van het land, maar ook dat ze voortaan eerder bereid zijn om iets nieuws te proberen te eten!